Sätilaskolan. Foto: Arkiv
Mark

Skola blev 8 miljoner dyrare - nu ändras reglerna

Marks kommun kunde sparat åtta miljoner kronor när man bygger om Sätilaskolan. Men Sätila Bygg, som lämnat lägsta budet, hade glömt ett par uppgifter i sitt anbud och fick inte komplettera. Nu förbättrar kommunen sina rutiner för att slippa att det blir fel framöver.

Det var bland annat kreditupplysningen som Sätila Bygg inte hade skickat med i sitt anbud. Anbudet som alltså hade kostat åtta miljoner kronor mindre än det andra anbudet, som sedermera antogs.

Diskussionen om anbudsförfarandet har gått höga i kommunen och bland annat har den moderate politikern Pär Erik Johansson tyckt att kommunen borde gett Sätilaföretaget möjlighet till komplettering.

Nu var kreditupplysningen inte det enda som Sätila Bygg hade glömt. Det saknades även andra uppgifter som gjorde att budet, vid en samlad bedömning, inte ansågs vara giltigt. Till exempel hade man inte angivit timpriset för arbetarna. Men uppgifterna i själva anbudet var helt riktiga och det anbudet hade gjort ombyggnaden av skolan åtta miljoner billigare.

Sätila Bygg överklagade också någon dag för sent så frågan har aldrig prövats.

Enligt Pär Erik Johansson har kommunen försökt hitta förklaringar till varför man handlat som man gjort, de åtta miljonerna skulle komma till bättre nytta på annat håll i skolan, menar han.

Det fanns dock andra detaljer i anbudet han är kritisk till som att det gick ut i semestertider, det skulle vara inne i juli vilket kan ha bidragit till att det blev som det blev.

Det medger också Lena Lindbland att det inte var optimalt men det berodde på att man ville komma i gång med vissa arbeten redan i september.

En förändring som skulle kunna lösa problemen är att anbuden bara ska kunna lämnas in elektroniskt. På det viset kan ett anbud inte lämnas utan att alla uppgifter är med.

Pär Sandin
par.sandin@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".