Borås/Göteborg

Rätt gripa 129 personer på krog

Det var rätt att gripa en hel krog i samband med en match, som en polis från Borås gjorde i Göteborg för tre år sedan. Det har tingsrätten i Göteborg kommit fram till.

Polisbefälet från Borås som för tre år sedan beslöt att gripa 129 personer vid en krog i samband med en match mellan Gais och Djurgården i Göteborg bröt inte mot lagen.

Befälet har friats av tingsrätten i Göteborg: inget i mannens agerande stred mot lagen, anser rätten. Han har därför inte heller begått något tjänstefel.

Åtalet handlade inte om i vad mån det var rätt eller fel att gripa personerna, även om åklagaren hade ett resonemang kring det i den ursprungliga stämningsansökningen.

I stället kom rättens ställningstagande till slut att handla om rena formalia kring ingripandet i maj 2006. Grundtanken är att beslut och gripanden ska dokumenteras ordentligt så att det exempelvis framgår vem som fattat beslut om att gripa någon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".