mark

170 tjänster försvinner

Allt pekar på att Marks kommun gör ett minusresultat på 27 miljoner kronor i år. Pengarna måste betalas tillbaka de närmaste åren och det blir en tuff omställning för kommunen. Bland annat försvinner minst 170 personer.

Marks kommun är mitt inne i en svår omställning. Skatteintäkterna har minskat drastiskt vilket inneburit att resultatet på ett år försämrats med 54 miljoner kronor. Till nästa år försämras det med ytterligare nästan 20 miljoner. En tuff omställning väntar. Enligt färska siffror så ska 170 personer försvinna i år och nästa år.

Nästa år väntade ett underskott på någon miljon men med regeringspengar så skulle blir det ett överskott på ca 30 miljoner. Men merparten av regeringspengarna på 32 miljoner kronor kommer att gå in i verksamheten. Man skulle behöva ytterligare tillskott 2011.

Ett problem är att det inte går att binda upp regeringspengarna i långsiktig verksamhet och personal, men det behövs mer pengar till försörjningsstöd, det som tidigare kallades socialhjälp.

Pär Sandin
par.sandin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".