Foto SR Sjuhärad.
Mark

Hanatorps camping säljs

Marks kommun största camping, Hanatorps camping, ska säljas. Tidigare har det funnits en viss oenighet om en försäljning och hur en sådan skulle se ut, men nu är alla partier eniga om att sälja campingen.

Campinganläggningen vid Hanatorp i Örby är en fyrstjärning camping och hyrs nu ut fem år i taget. Det är för kort för att den som driver campingen ska kunna hantera och planera verksamheten på ett effektivt sätt.

Politikerna har därför undersökt olika möjligheter att sälja campingen, men ändå ha kvar så mycket inflytande att området inte övergår till annan verksamhet.
Genom att skriva ett tomträttsavtal på marken och sälja byggnaderna hittade man en lösning för båda parter.

Tomträttsavtalet gör det möjligt för campingägaren att låna pengar på banken, ett arrendeavtal skulle gjort det omöjligt. En försäljning av marken skulle gjort att kommunens helt miste kontrollen av området.

Men campingen har haft problem, dels med en detaljplan som hårt reglerar verksamheten och att vatten och avlopp varit underdimensionerat och i dåligt skick. Dessutom finns det en dricksvattentäkt ett stenkast från campingen. Det medförde att byggnadsnämnden sa nej till byggnation av en servicebyggnad förra året.

Men kommunstyrelsen ordförande, socialdemokraten Pelle Pelleby, lovar att se till att  VA-frågan löser sig och att problemen får en långsiktig lösning.

Det blir fullmäktige som har sista ordet i ärendet. Kommunen har för avsikt att i första hand förhandla med de som driver campingen i dag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".