Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Mark

Mark spolar dyr avloppsutredning

Publicerat fredag 16 oktober 2009 kl 12.49
Avloppsvatten utreddes i onödan Foto:Staffan Löwstedt Scanpix

Marks kommun har lagt 70.000 kr på en utredning som är överspelad redan innan den presenteras. Det handlar om hur kommunen ska kunna ta hand om avloppsvtten från grannkommunen Härryda. Men Mark tog beslut i frågan innan utredningen stod klar.

Om några dagar presenterar Härryda kommun, i samarbete med Marks kommun, en utredning om möjligheterna att ta hand om avloppsvatten från Hägnen och Ubbhult i Marks kommun.

Men beslut fattade av politikerna i Mark gör att hela utredningen är överspelad eftersom politikerna redan har bestämt att inte låta avloppsvattnet gå till Härryda kommun.

Marks kommun och Härryda kommun har flera små samhällen som gränsar till varandra där det skulle kunna skapas gemensamma vatten och avloppslösningar. Det är Rävlanda, Hällingsö, Ubbhult och Hägnen bland annat.

Bråttom med lösning
Ubbhult och framförallt Hägnen har avlopplösningar som är mycket dåliga och som skulle behöva få nya lösningar inom ett år. Det är alltså bråttom då nuvarande avlopplösningar hotar att förorena både brunnar och vattnet i Ingssjöarna.

Därför bestämde sig de tekniska kontorens vatten och avlopsansvariga att starta en utredning om ett samarbete. Tanken var att låta en konsult göra en utredning där avloppsvattnet från Ubbhult och Hägnen dras i nya ledningar till Hällingsjö i Härryda kommun. Där finns ett mindre avloppsverk som släpper ut vattnet i Storån som sedan leder ut i Lygnern.

Utredningen kostar 140 000 och man betalar hälften var. Utredningen ska vara klar den 21 oktober.

Men redan en månad tidigare har politikerna i Tekniska nämnden i Mark beslutat sig gör att avloppsvattnet från Hägnen och Ubbhult samt Sötila i framtiden inte ska ledas till Lygnern utan istället till Skene via en helt ny ledning.

Förvåning i Härryda
Thord Lundin vhef för vatten och avlopp i Härryda blir förvånad när han får höra detta. Han har inte hört ett ord om Marks kommuns beslut som innebär att de har helt annan lösning för avloppsvattnet. Ordförande i tekniska nämnden i Mark Bo Pettersson som varit med och fattat beslutet säger sig inte veta några detaljer om samarbetet med Härryda men det är politikernas beslut som gäller som kommunstyrelsen inom kort fattar beslut om.

– Jag vet inget om vad konsulten utrett och jag vet inte heller något om några kostnader., säger Bo Pettersson, ordförade i Teknik- och servicenämnden.

Ledningen för Tekniska nämnden bekräftar dock, att Härrydasamarbetet i den form det just nu utreds är dött.

Presenteras snart
Om två veckor presenterar således en utrtedning som för Marks del är ganska ointressant men som man betalar 70 000 kronor för. För Härrydas del kan den komma till användning eftersom det i utredningen också ser över en avloppsledning från Hällsingsjö till Rävlanda eftersom Härryda vill minska antalet reningsverk och då tar men i första hand bort de små, varav Hälingsjö är ett. Men avloppsvattnet hamnar ändå i Lygnern till slut eftersom verket i Rävlanda går ut i Storån.

Pär Sandin
Par.Sandin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".