Ulf Ohlsson och Lena Palmén förklarar s-budgeten Foto:Bo Thorin
Borås

S-budget: Mer pengar till skolan!

Grundskolan behöver mest pengar. Det anser den borgerliga majoriteten i Borås och nu säger Socialdemokraterna samma sak i sitt budgetförslag för nästa år. Fast Socialdemokraterna vill satsa betydligt mer på grundskolan än de borgerliga - 35 miljoner mer.

"Tittar man idag på de lägre klasserna så har vi väldigt stora klasser - och forskning har visat att klasstorleken har stor betydelse vad gäller de lägre årskurserna."

Inga klasser med fler än 25 elever. Det är Socialdemokraternas mål för grundskolan i Borås.

"Tittar man idag på de lägre klasserna så har vi väldigt stora klasser - och forskning har visat att klasstorleken har stor betydelse vad gäller de lägre årskurserna", säger Lena Palmén.

Man vill också servera frukost till alla grundskoleelever, anställa fler skolsköterskor och bygga om flera skolor, bland annat Bergdalskolan, Särla-, Myrås- och Erikslundskolorna.

Vill ta bort omdömen
Vad gäller gymnasiskolan är man överens med majoriteten om en satsning på 16 miljoner. Däremot vill man snarast avskffa de nyligen införda ordningomdömena.

Kvaliteten på äldreomsorgen anser man vara ganska bra men man vill öppna serveringen Trappen igen och erbjuda alla inte bara kyld utan också varm mat.

Fritidsgårdarna ska hålla öppet mer och Rockborgen ska renoveras så att den kan öppnas utan restriktioner.

Nästa år är valår och för att få makten kan Socialdemokratera behöva Miljöpartiets stöd. Men det har inte påverkat den här budgeten, säger Ulf Olsson.

" Vi brukar alltid lägga en budget som är mer miljövänlig än vad Miljöpartiet själva gör", säger Ulf Ohlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".