Många unga lyssnar på mp3-spelare vilket kan ge hörselskador.

Många unga med hörselproblem

Över en miljon svenskar har svårt att höra vad som sägs i ett vanligt samtal och idag är det dubbelt så vanligt att yngre personer uppger att dom hör dåligt, jämfört med tio år sedan.

Annica Ericson är audionom på Hörcentralen i Skene och möter allt fler ungdomar med hörselproblem.

Idag är det hörselskadades dag och audionomen Annica Ericson befinner sig tillsammans med Hörselskadades förbund på Kinna bibliotek för att hjälpa till att informera om hörselskador och hjälpmedel. Och allt fler unga har problem med hörseln säger Annica Ericson.

– Ja det är ju mycket ungdomar med främst tinnitusproblematik som har ökat då. Det är ju oroande och de blir ju också oroliga så klart.

Varför ökar det?

– Teorier finns ju kring mp3-spelare och att ungdomar hela tiden lyssnar på musik och alltid har mycket ljud runt omkring sig.

Många var idag intresserade av att ställa frågor till Annica och henne kollega, men trots att allt fler unga alltså lider av hörselskador så lyste just de unga med sin frånvaro på Kinna bibliotek dag.

– Ja det är nog fortfarande så att man kanske inte vet om att man hör dåligt. Man lever dygnet runt med musik och höga ljud så idag är det kanske inte aktuellt. Det är inte intressant för den målgruppen att söka hjälp, tror Annica Ericson.

Weimar Ekberg är ordförande för Hörselskadades riksförbund i Mark och har själv en hörselskada som han fått genom sitt arbete.

– Vävstolarna på den tiden dånade ganska rejält och det fanns ju inga hörselskydd och följden blev ju att man förlorade en del av sin hörsel.

Vad tänker du när du ser alla ungdomar som går och lyssnar på musik i sina hörlurar?

– De förstår nog inte bättre skulle jag nog vilja säga.

Sofia Boo
sofia.boo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".