borås

Enighet om ny vägförbindelse

Allt tyder på att politkerna i Borås kan enas om att bygga ut riksvägen mellan från Kråkered till Viared tidigare än planerat. Men det kommer att kosta, kanske upp mot 200 miljoner kronor.

Vägbygget som är kostadsberäknat till 404 miljoner kronor har lagts in under åren 2016 - 2018 i den plan som lagts fast av kommun- och regionpolitikerna.

Men Borås politiker har velat ha den inlagd tidigare för att kunna sätta igång vägbygget inom något år. Detta var möjligt genom att Borås dels påtog sig att betala 104 miljoner för vägbygget dels också att förskottera pengarna, vilket innebär en räntekostand på ca 100 miljoner.

Ulf Olsson har kritiserat Ulrik Nilsson, Borås moderate kommunstyrelseordförande för att inte se till att Borås får fördelar i form av tidigareläggning av vägen som ett resultat av att Borås hjälper till att betala vägen. Ulrik Nilsson har sett betalningen av vägen som en inträdesbiljett att få vara med på listan även om det blir först 2016 till 18.

Han får stöd av andra politiker som Radio Sjuhärad talat med av skilda politiska kulörer. Ulrik Nilsson kunde inte göra så mycket annat. Många politiker som sitter i gruppen säger också att Borås har en orealistisk syn på sig själva gentemot andra delar av regionen.

Men nu ser det ändå ut som om alla politiker köper att vägen ligger i planen där den ligger och att bygget därför kan starta 2012.

Frågan kommer upp i kommunstyrelsen på onsdag

Pär Sandin
par.sandin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".