Sjukvård

Faxen ska bort från vården

Känsliga uppgifter om patienter riskerar att komma på avvägar eftersom de fortfarande i hög utsträckning faxas mellan olika vårdinstanser i Västra Götaland. Nu ska en ny webbtjänst införas så att informationen istället skickas digitalt.

När en patient vårdats på till exempel ett sjukhus och ska hem igen skickar sjukhuset ofta information om patienten till vårdinstansen i hans eller hennes hemkommun. Det är uppgifter om sjukdomen, patientens status och mediciner, känsliga uppgifter som inte får komma på avvägar.

Men det händer att uppgifter gör just det, hamnar i fel händer, eftersom de på många håll, till exempel i Göteborg och södra Bohuslän, fortfarande faxas mellan de olika vårdgivarna. Det säger Eva Claesson som är projektledare för en ny webbtjänst som göra överföringen säkrare.

– Fax-apparaten ska stå i ett låst rum men så finns alltid en mänsklig faktor med i spelet. Ibland har det nog hänt att känsliga uppgifter kommit i fel händer, säger Eva Claesson.

Istället för att faxa ska uppgifterna skickas digitalt. Men även med det nya systemet finns risken att obehöriga kan ta del av känsliga uppgifter. Vården gör nu vad den kan för att minska riskerna.

– Man ska ha en vårdrelation för att kunna komma in i systemet och läsa om personen, säger Eva Claesson.

Jenny Hellström
jenny.hellstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".