Borås

Mentorstudenter möter barnen

Att ha en vuxen förebild som inte är ens mamma eller pappa - det är viktigt för barn. Därför startar nu ett projekt i Borås där högskolestudenter agerar som mentorer för låg- och mellanstadiebarn.

Högskolan i Borås har tillsammans med Borås stad och Kommunalförbundet Sjuhärad satsat på ett mentorsprogram för barn i Borås. Tanken är att studenter på högskolan ska bli vuxna förebilder för låg- och mellanstadiebarn, och ge både studenter och barn möjlighet att lära av varann.

32 barn och 32 mentorer ingår i projektet där man ska träffas en gång i veckan och hitta på roliga saker tillsammans.

– (Det är ett) spännande projekt att delta i, roligt att känna att man finns till för någon annan, säger mentoren Rabina Kutllovci som läser sociologi.

Mentorsprojektet kallas Näktergalen och finns även i Malmö. I Borås har intresset varit stort från både barn och studenter och alla har inte kunnat få vara med. Det berättar projektledaren Kicki Player Pellby som tycker projektet är viktigt.

– Jag tror att många barn tycker det är roligt och mysigt att ha en vuxenkompis, och jag tror att barnen kan visa våra studenter många bra grejer som de inte kan läsa sig till i en bok. Exempelvis kan det vara att se saker ur ett barnperspektiv, avslutar Player Pellby.

Sofia Boo
sofia.boo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".