Alingås

Villa läckte som ett såll - besiktningsman missade taket

Taket på en nyinköpt villa i Alingsås visade sig färdigt för soptippen och omläggningen kostade 100.000 kronor. Besiktningsmannen som anlitades innan köpet var inte ens uppe på taket.

Det var i början av juni förra året som ett par i Alingsås skulle köpa en villa. För att vara säkra på att huset var friskt anlitade man en firma från Herrljunga som skulle besiktiga huset.

Enligt besiktningsmannen från firman var huset bra bortsett från en del småfel, och trots att han aldrig var uppe på taket ansåg han att det inte behövde läggas om.

Det värsta han sett
Paret köpte huset, men knappt två månader senare började det regna in. Yttertaket läckte som ett såll och bland annat blev det som förvarades i garderoberna dyblött.

Besiktningsmannen skickade då en plåtslagare som skulle besiktiga taket, och kanske även sätta dit en extra plåt vid skorsstenen.
Men plåtslagaren tyckte inte det var någon idé. Taket saknade takpapp, var lappat med små plåtbitar och hade invändiga röt- och fuktskador. Enligt plåtslagaren var detta det värsta han någonsin sett.

Inget nytt tak
Paret vände sig till Allmänna reklamationsnämnden (ARN) som nu går på deras linje. ARN rekommenderar besiktningsföretaget från Herrljunga att omedelbart betala 10.000 kronor till paret för bristfälligt arbete.

Däremot anser inte nämnden att paret ska ha ersättning för de 100 000 kronor det kostade att lägga om taket - den kostnaden hade enligt nämnden troligen uppkommit ändå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".