Foto: Lefteris Pitarakis, SCANPIX
Borås

Demokrativecka på Bäckäng

En av världens mest seglivade och infekterade konflikter öppnade upp demokrativeckan på Bäckängsgymnasiet i Borås tidigare idag, Israel/Palestina konflikten har pågått i 60 år.

 Journalisten och filmaren Terje Carlsson har bevakat åtta av dom åren delvis på plats. Idag föreläste han för 300 gymnasieelever på Bäckäng.

– Jag känner mig väldigt liten, säger Alicia Josefsson en av eleverna. Hon känner ett viss mått av uppgivenhet.

Demokrativeckan på Bäckäng har fått igång dom här tankarna i Alicia Josefssons huvud. Med veckans första föreläsning i ryggen - om Israel och Palestinakonflikten - känns det just precis så här uppgivet.

– När jag ser de här stora nyheterna, det är militärer och bomber. Även om jag blir arg på att det ser ut som det gör så är jag så liten. Även om vi har demokrativecka, det vet inte dom om, säger Alicia Josefsson.

Alicia hade också frågor till journalisten och filmare Terje Carlsson efter att han hållit sitt föredrag.

– Jag blev irriterad, han frågade, vad ska ni göra? Jag vill höra vad han vill göra? säger Alicia Josefsson.

 Terje Carlsson som föreläser om sitt arbete, om konflikten, intryck och tankar, har mindre upplyftande svar till bland annat Alicias funderingar, det är upp till de unga menar han.

– Det är ni som ska bry er, för ni kommer få leva med det här lång tid framöver, säger Terje Carlsson.

Mina Benaissa
mina.benaissa@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".