1 av 2
Besviken hemtjänstpersonal protesterar mot nya arbetstider Foto:Bo Thorin
2 av 2
Borås

Sämre villkor för hemtjänsten

Uppdaterad 14:02
Nu protesterar hemtjänstpersonal i Centrums kommundel mot nya arbetstider. I fortsättningen ska personalen arbeta varannan helg och dessutom ha ett antal håltimmar mitt under arbetsdagen. Ansvarig politiker ser inget problem.

-Det här är en återgång till arbetsvillkoren på 80-talet. Det är väldigt jobbigt, man hinner inte vila ut. Och det blir svårt med barn och träffa sin man. Man blir väldigt ledsen, säger Dorte Marvil, som minns hur det var.

Hemtjänstpersonalen i Centrum i Borås, en väl sammansvetsad grupp, är frustrerade. Kommunen har en god ekonomi, Centrum har en god ekonomi, äldreomsorgens prognos pekar på överskott. Ändå får de ständigt höra att hemtjänsten går med underskott, säger Ingalill Bremer.

– Vi känner ju frustration för vi upplever att våra tjänstemän och arbetsledningen inte alltid för vidare det uppåt när vi påpekar att det här inte går ihop.

Hemtjänstpersonalen har fått höra att timanställda ska sparkas och att de fastanställda måste arbeta mer.

– De vill minska personalen för att vi ska bli mer effektiva, säger Dorte Marvil.

I torsdags fick de sitt nya schema: arbete varannan helg och delade turer. Att byta skift med varandra är inte att tänka på. Vem orkar arbeta tre helger i rad? Men arbetstidsreglerna har följts, säger den fackliga företrädaren Hasima Bralic.

– Facket säger att så länge de inte bryter mot lagarna så kan de inte göra så mycket. Men även om jag är ombud så är jag inte på fackets sida. Jag är besviken på dem. Jag menar varför har vi facket egentligen, säger Hasima Bralic.

Förändringen inom hemtjänsten beror på en omorganisation inom äldreomsorgen och går inte att lösa på något annat sätt, säger Wivi Roswall, moderat ordförande i kommundel Centrum.

– Vi måste ha lika många händer på helgerna som på vardagarna, säger Wivi Roswall. Hon gör också jämförelsen med andra yrkesgrupper som måste jobba varannan helg. Hon tar handeln som exempel, där har hon egen erfarenhet. Wivi Rosvall har tillsammans med sin bror drivit Möbelcentrum i Sandared, numera Mio Möbler.

– Jag har själv gjort det under långa perioder i mitt liv. Jag tycker att det gått alldeles utmärkt, säger Wivi Roswall.

Bo Thorin
bo.thorin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".