Borås

Boråsare gästarbetare i Vietnam

Kennet Larsson textilarbetare från Borås är med i en dokumentär i Sveriges Televison. Nästa torsdag är det premiär för serien Gästarbetaren. Där kan man följa Kennet Larsson i Vietnam.

Kennet Larsson som jobbat på Konstsilke i Borås i 20 år fick åka till Vietnam, ett av alla länder som tagit över textilproduktion från Sverige. Där fick han jobba i fabriken under en vecka.

Han fick jobbet efter att en dokumentärfilmare tagit kontakt med arbetsförmedlingen i jakt på arbetare som blivit av med jobbet i takt med att produktion flyttat utomlands.

– Äventyr, det längsta jag varit tidigare var Bulgarien, säger Kennet Larsson.

Han tycker att fabriken han var på var jämförbar med en svensk fabrik. Skillnaden var att det var mindre automatiserat. Arbetet skedde mer manuellt och det var mer folk i fabriken jämfört med hur det ser ut i Sverige. I Sverige så är många av de här jobben bortrationaliserade.

– Många vill inte stå vid sådan jobb, enahanda, man gör samma saker hela dagarna, säger Kennet Larsson. Samtigt tyckte han att de flesta i fabriken i Vietnam verkade vara nöjda med sin tillvaro.

Mina Benaissa
mina.benaissa@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".