Uppställda vagnar utanför Örby. Foto: Marks kommun
mark

Olaglig camping kan bli laglig

Flera husvagnar har under lång tid stått olagligt uppställda en äng utanför Örby. Ett jaktlag har kört dit vagnarna och området ser enligt grannarna ut som ett ovårdat läger. Jaktlaget har också byggt en olaglig toalett där avföringen gick rakt ut i en bäck. Men nu ser jägarna ut få tillstånd att ha sitt läger i fem år - trots grannarnas protester.

Flera miltärvagnar och husvagnar har utan tillstånd varit uppställda på en liten äng utanför Örby. De har använts av ett jaktlag.

Dessutom kom en anonym anmälan in att man byggt en toalett vid en bäck och miljökontoret gjorde en inspektion. Platsen för toaletten var där lägret låg och miljökontorets personal fann rester av avföring och toalettpapper i bäcken.

Hotade med böter
Jaktlaget kontaktades av kommunen och hotades med att de skulle få betala 10 000 kronor för att olagligt ha ställt upp husvagnarna. Dessutom skulle de betala endast 800 kronor för att miljökontoret besökte den olagliga toaletten och konstaterade att anmälan var riktig.

Kommunen tog kontakt med jaktlaget som då gjorde två saker. Jaktledaren flyttade en husvagn och ansökte om tillfälligt bygglov.

Grannar till lägret har fått yttra sig och är mycket kritiska till att lägret får tillstånd. De upplever det som vild camping och att området är mycket ovårdat.

Grannar protesterar
- Det är den enda promenadväg vi har och det är inte trevligt att gå förbi detta läger, säger en granne.

- Det ser inget vidare ut runt deras vagnar. Det ligger diverse brädhögar, trappor, kylskåp, fönster presenningar och annat, skriver grannarna till kommunen och vill avstyra att lägret blir godkänd och får stå där i fem år framåt, vilket jaktlaget har ansökt om.

Tillstånd i fem år
Förslaget från tjänstemännen är att de får tillstånd att i fem år ha husvagnarna uppställda och en avgift på 7 500 kronor tas ut för att de stått där utan tillstånd. Sedan tar man ut 800 kronor för besöket som konstaterade en olaglig toalett rakt ut i en bäck som sedermera rinner ut i Öresjön.

Idag onsdagen den 21 oktober ska byggnadsnämnden ta upp ärendet.

Pär Sandin
par.sandin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".