Stockholm

Vargar med dåliga anlag ska skjutas

I dag pågår en intensiv debatt i riksdagen för att ändra rovdjurspolitiken. Regeringen anser att vargstammen är hårt drabbad av inavel och öppnar nu för planerad licensjakt.

Regeringen vill ha en förändrad rovdjurpolitik. Idag pågår en intensiv debatt i riksdagen. Vargstammen är hårt drabbad av inavel, menar regeringen, och därför vill man nu öppna för möjligheten att flytta vargar av östligt ursprung till mellansverige, där huvuddelen av vargstammen finns.

Under en femårsperiod vill regeringen importera 20 vargar österifrån för att minska inaveln.

Som en följd av detta anser regeringen att vargstammen kan tåla en allmän jakt inom begränsade områden - något som kan ske redan nu till vintern.

Centerpartist Claes Västerteg från Sjuhärad är vice ordförande i miljö- och jordbruksutskottet:
– Genom att införa en planerad licensjakt kan man minska risken för spridning av dåliga anlag. Det kan låta lite grymt men på lång sikt kommer detta att gynna den svenska vargstammen. Man kan likna det framför en korg med ruttna äpplen, om man inte plockar bort den dåliga frukten riskerar den att sprida sig till alla äpplen, sa Claes Västerteg i riksdagen i dag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".