Uppsala

Livlig debatt om homoäktenskap

I dag debatterade kyrkopolitikerna samkönade äktenskap och vigselsätt på Kyrkomötet i Uppsala. Yngve Kalin från Mark, som är en av motståndarna, och hoppas in i det sista att kyrkan inte ska viga homosexuella.

Just nu pågår alltså Kyrkomötet i Uppsala. Dagens viktigaste diskussion har gällt hur kyrkan ska ställa sig till samkönade äktenskap och vigselrätt. Yngve Kalin från Hyssna i Marks kommun var en av talarna. Kalin företräder konservativa Frimodig kyrka och är motståndare till samkönade äktenskap. Så här sa han i talarstolen tidigare i dag: 

– Den allvarligaste frågan är naturligtvis om ett kyrkomöte kan ändra i skriften, där Jesus upprepar att det är en ordning som ska gälla. Den viktigaste frågan för mig är, hur trovärdig är jag som präst. Kan jag som präst välsigna något som jag inte har ett tydligt mandat från Gud att välsigna, undrade Kalin från talarstolen och riktade sig dessutom sedan direkt till ärkebiskop Anders Wejryd, som är för homoäktenskap:

– Anders Wejryd min vän, jag är rädd att du kör en kraschad bil i mål i morgon, kan vi laga den? Jag ber till Gud att det ska vara möjligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".