Borås

Borås måste betala 27:an - annars blir det inget

Socialdemokraterna och den borgerliga majoriteten i Borås var överens om fortsättningen av riksväg 27. I sista stund ändrade borgarna förslaget.

Inför kommunstyrelsemötet igår hade den borgerliga majoriteten i Borås lagt ett förslag som socialdemokraterna kunde acceptera, men så i sista stund ändrades förslaget.

Bakgrunden är följande: förlängningen av riksväg 27 är för närvarande planerad att byggas 2016 till 2018. Men både opposition och majoritet vill att den byggs tidigare, helst redan 2012.

Vägen som beräknas kosta 420 miljoner kronor är statens ansvar men båda blocken i Borås går med på att Borås, med hjälp av Tranemo och Svenljunga, lägger ut tre fjärdedelar av pengarna om vägen byggs 2012. Båda blocken är alltså villiga att förskottera över 300 miljoner kronor.

Båda är dessutom beredda att Borås ensamt betalar resterande 104 miljoner kronor, men bara om den byggs 2012 säger Socialdemokraterna. Det är alltså det som oenigheten handlar om - Socialdemokraterna är inte beredda att "betala resten" om bygget inte kommer igång 2012, men det är alltså den borgerliga majoriteten med Ulrik Nilsson i spetsen, som fått statens krassa villkor dikterade för sig:

– Om vi inte är beredda att medfinansiera vägen kommer den att lyftas ur planen. Och är den inte med i planen får man inte ens börja diskutera medfinansiering.

Bo Thorin
bo.thorin@sr.seRelaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".