Malin Sörbom från Fritsla.
Sjuhärad

Influensan - oro inför vaccinering

Uppdaterad 16:15
Snart inleds vaccineringen mot svininfluensen av skolbarn i Sjuhärad. Men det finns en oro bland föräldrar som tycker att informationen är dålig, och har svårt att fatta ett beslut om sina barn.

Många skolbarn i Sjuhärad har fått hem lappar om vaccinering mot svininfluensan, som föräldrarna ska skriva på för att ge sitt tillstånd. Redan den här veckan vill man ha in föräldrarnas beslut i Marks kommun medan man i exempelvis Ulrichamn får ytterligare en vecka på sig.

Föräldrar Radio Sjuhärad pratat med tycker dock att informationen är för dålig, och kräver nu ordentliga besked.

– Jag skulle vilja ha ett ordentligt informationsblad så att man får lite mer kött på benen, säger mamman Malin Sörbom från Fritsla. 

Hon har ännu inte beslutat hur hon ska göra med vaccinet.

– Det lutar åt att jag inte kommer att ta vaccinet själv, men med barnen vet jag inte. Det jag är tveksam till är att vaccinet inte vara särskilt prövat än. Sedan har jag har hört om biverkning också.

Smittskyddsläkaren Peter Ulleryd har förståelse över att det kan vara svårt att välja: eventuella biverkningar av vaccinet kontra att man istället blir sjuk av influensan.

– Då får man försöka ta reda på fakta. I media finns gott om det, men annars tycker jag att man ska gå till de myndigheter som har ansvaret och titta på deras hemsidor, säger Peter Ulleryd.

Här hittar du mer information:

Ann-Christine Lundberg
ann-christine.lundberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".