Daniel Augustsson, Mattias Broberg, Jessica Brejnak och Maria Johansson är unga vuxna som ska stötta i skolan. Foto: Charlotte Brunmark
Vårgårda

Unga vuxna tar över från morfar

Klassmorfar är något som har funnits i flera år i skolorna men på Gullhögskolan i Vårgårda satsar man nu istället på unga vuxna som kamratstödjare i skolan. Tonåringar har lättare att relatera till andra unga, är anledningen.

Kamratstödjare är inte någon ny företeelse. KIP, Kristen i plugget, finns redan på Gullhögskolan, men nu har fem så kallade "unga vuxna" börjat synas i korridorerna och lektionssalarna för att stötta eleverna. Det hela är en idé från Arbetsförmedlingen för att sysselsätta arbetslösa ungdomar.

– Det känns bra att vi kan göra en insats. Här kan man få utnyttja sin kapacitet där den verkligen behövs, säger Ulrika Englund som är rektor på skolan.

Maria Johansson är en de fem kamratstödjarna.

– Jag tycker det är kul, och man får bra kontakt med eleverna. Jag var arbetslös och och fick den här möjligheten att göra något och inte bara gå hemma. Det känns som en jättebra erfarenhet.

Charlotte Brunmark
charlotte.brunmark@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".