1 av 3
Snart kan alla gifta sig. Foto: Scanpix.
2 av 3
3 av 3
Foto: Scanpix.

Homosexuella får gifta sig i kyrkan

På dagens kyrkomöte beslutade kyrkan att ändra i sina stadgar: från 1 november får även samkönade par gifta sig i Svenska kyrkan. En glädjens dag för vissa, men alla gillar inte nyordningen...

Kyrkomötet beslutade med stor majoritet att Svenska kyrkan ska ansöka om att behålla sin vigselrätt. Mötet beslutade också att ändra i kyrkoordningen så att äktenskap också ska kunna ingås av par av samma kön.

Kyrkomötet avslutade den långa voteringen om det historiska beslutet med en kort applåd.

Beslutet bygger på kyrkostyrelsens förslag, och innebär att Svenska kyrkan i framtiden förrättar vigslar - för heterosexuella såväl som homosexuella par.

Inre stridigheter i kyrkan
Flera personer som nyheterna talat med är rädda att dagens beslut ska splittra svenska kyrkan i två fraktioner - något som också märktes under debatten som föregick beslutet i Kyrkomötet.

Yngve Kalin, präst i Hyssna, företräder Frimodig Kyrka. Han blev 2005 rikskänd för sin protestlista mot kyrklig välsignelse av homosexuella par.

– En välordnad lobby skördar nu stora framgångar. Ärkebiskop Anders Wejryd, min vän, jag är rädd att du kör en kraschad bil imorrn. Kan vi laga den? Jag ber till Gud att det ska vara möjligt, sa Kalin i förmiddagens debatt.

Vad gäller nu?
Svenska kyrkan har tidigare sagt ja till att välsigna homosexuella par som ingått partnerskap, men i och med dagens dagens beslut avskaffas den formen och ersätts av äktenskapet.

Däremot innebär detta inte att alla präster kommer att viga samkönade par. I beslutet ingår nämligen att prästerna själva ska ha rätten att välja själva om de vill viga paren, eller ej.

Enligt kyrkomötets beslut ska par av samma kön börja vigas från den 1 november i år.


Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".