mark

Allergichock av influensavaccin

Nu vaccineras riskgrupperna mot svininfluensan, däribland gravida och diabetiker. Men det höll på att gå riktigt illa för Kristina Henriksson från Töresvik i Marks kommun, som fick en allergichock och fick uppsöka sjukhus akut.

Kristina ringde Sjukvårdsupplysningen där hon fick besked att fiskrester kan finnas i vaccinet och att hon hade en trolig allergireaktion. Men hos Krisinformation, dvs myndigheternas informationsportal säger man att det inte finns några fiskrester i vaccinet.

Visserligen har hajleverolja tillsatts i ett ämne som ingår i vaccinet, så kallad adjuvans som tillsättts för att förstärka kroppens immunfösvar. Men fiskresterna har sen destillerats bort och fiskallergiker ska inte få någon reaktion.

Men multi-allergiska Krisitina är säker på att det var vaccinet hon reagerade på.

Kristina Henriksson hamnade akut på sjukhus där hon fick cortison och dropp och nu vill hon varna andra allgergiker för influensavaccinet.

Ann-Christin Lundberg
Ann-Christin.Lundberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".