1 av 2
Ann-Katrin Sandström, Systerservice i Borås. Foto: Bo Thorin
2 av 2
Karl-Gustav Drotz (KD). Foto: Bo Thorin
borås

Tufft för privat hemtjänst

Ett av de största privata hemtjänstföretagen i Borås bryter kontraktet med Borås stad. Valfriheten som infördes 1 september har inte blivit den succé som politikerna hoppades på.

Få vårdtagare har nappat och de ekonomiska villkoren är för dåliga. Därför bryter Systerservice  sitt kontrakt med Borås Stad, det säger företagets chef Ann-Katrin Sandström.

Företaget skulle arbeta med sex gamla människor skulle företaget arbeta med, totalt 30 timmar i veckan à cirka 300 kronor och för att följa arbetstidslagen krävs tre medarbetare - och det går inte ihop ekonomiskt.

Attendo Care, med en bas på Byttorpsklint, klarar sig med 50 vårdtagare på Sjöbo i Borås, men klagar i många andra kommuner på för låg ersättning. Övriga åtta hemtjänstföretag i Borås delar på ett 20-tal vårdtagare.

– Vi har gjort en grundlig utredning av hur mycket kostnader kommunen har för att göra de här insatserna och utifrån det har vi fastställt priset, säger Karl-Gustav Drotz (KD), kommunalråd i Borås med ansvar för social omsorg. 

Han säger att ersättningen till vårdföretagen kan upplevas som låg när det gäller vissa uppdrag, eftersom alla kringkostnader, som exempelvis de för resor, beräknas som ett genomsnitt och då kan vården av en del äldre kosta mer för företagen att utföra än andra.

– Men mindre företagen som har erfarenhet av det här kommer att klara sig, men det är klart att man måste ju ha kunder, säger Karl-Gustav Drotz.

Bo Thorin
bo.thorin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".