"Krigsförklaring mot vårdpersonal"

Sveriges Kommuner och Landsting vill säga upp löneavtalet för sjuksköterskor och andra grupper i Vårdförbundet - ett avtal som skulle ge dom anställda två procents lönelyft nästa år. Facket talar nu om en krigsförklaring och provokation.

– Om man gör alla försämringar, vi blir färre, ska jobba mer, få lägre lön, när ska vi jobba med kvalitesfrågorna och patientsäkerhetsfrågorna, säger Sineva Ribeiro som är ordförande i Vårdförbundet i Västra Götaland.

Det har gått snart ett halv år sedan Vårdförbundet blåste av sin månadslånga strejk och skrev under ett avtal. Det fleråriga avtalet ger nästa år Vårdförbundets medlemmar som grupp en garanterad lönehöjning på två procent. Men nu överväger arbetsgivarparten Sveriges Kommuner och Landsting att säga upp avtalet. Med stora underskott i den offentliga sektorn är det dags att inse stundens allvar, menar SKL.

Vårdförbundets ordförande Anna-Karin Eklund ser SKL:s utspel som en krigsförklaring. Sineva Ribeiro som är ordförande i Vårdförbundet i Västra Götaland ser det som en provokation.

SKL anser också att de behövs produktivitetsförbättringar i vården, inte genom att de anställda jobbar hårdare utan genom att arbeta smartare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".