1 av 2
Red Devils razzia. Foto: Arkivbild SR Sjuhärad
2 av 2
Red Devils razzian

Nyheterna kartlägger de inblandade

I torsdags slog polisen och Kronofogden till mot sex män med kopplingar till mc-klubben Red Devils i Svenljunga. Syftet var att driva in 19 miljoner i skulder, och samtidigt sätta käppar i hjulen för klubben som klassas som kriminell. Radio Sjuhärads kartläggning visar nu att flera av männen är dömda för omfattande brottslighet, och de har stora skulder...

En 42-åring står ut bland de övriga, han är skyldig 18 av de 19 miljonerna - och dömd till flera fängelsestraff, bland annat för utpressning och övergrepp i rättssak. I rättegångarna har mannen tagit sig i genom genom att tiga, med hänvisning till att tystnad är en principsak i hans kretsar.

De inblandade männen är mellan 24 och 50 år gamla, fem av dem är skrivna i Svenljunga, den sjätte är hemmahörande i Hjo. Men samtliga har kopplingar till mc-gänget Red Devils.

Tillsammans är de sex männen alltså skyldiga 18,9 miljoner kronor. Men det är mannen från Hjo, en 42-åring, som sticker ut. Han är ensam skyldig 18 miljoner kronor. Radio Sjuhärads kartläggning visar att mannen är dömd till fängelse flera gånger, bland annat för grovt försök till utpressning och övergrepp i rättssak.

2005 dömdes 42-åringen till ett års fängelse för att ha hotat en annan man till livet - denne skulle ha lämnat uppgifter till polisen i en narkotikautredning.

Den hotade mannen lever nu under sekretess.

Samma år dömdes 42-åringen till fängelse för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott. Han drev en firma som sålde skrot för nästan 35 miljoner kronor men utan att betala skatt. Fyra års fängelse blev domen för mannen som även dömdes för att ha dränerat ett företag på över 600 000 kronor, 42-åringen var ansvarig för bokföringen i det aktuella företaget, en golvfirma.

42-åringen tog sig genom båda rättegångarna genom att vägra svara på frågor med hänvisning till att det är en principsak i hans kretsar.

Förutom 42-åringen är det en 24-åring och en 50-åring, den sistnämnde har en ledande position i Red Devils, som har stora skulder. 24-åringen har skulder på över 200 000 kronor och 50-åringen är skyldig över en halv miljon. 50-åringen har bland annat struntat i att betala underhåll för sitt barn, han har också skatteskulder och skulder till CSN. Vid torsdagens utmätning lade Kronofogden beslag på två av mannens motorcyklar av märket Harley Davidson.

Kronofogden beslagtog ytterligare en Harley Davidson, som tillhör en 49-årig man. Även han är dömd vid ett flertal tillfällen, bland annat för grovt vapenbrott och narkotikabrott. 49-åringens skulder är framförallt kopplade till hans brottslighet, rättegångskostnader och böter. Även 24-åringen och 50-åringen var inblandade i målet om grovt vapenbrott, båda var misstänkta men friades.

Jenny Hellström
jenny.hellstrom@sr.seRelaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".