1 av 4
Antikmässan samlade många långväga gäster. Foto: Pär Sandin SR Sjuhärad.
2 av 4
Antikmässan hade samlat nära 70 utställare. Foto: Pär Sandin SR Sjuhärad
3 av 4
Olle Kilberg, en av arrangörerna till antikmässan på Åhaga i Borås. Foto: Pär Sandin,SR
4 av 4
Åke Stjärnlöv stod i montern för Bacchus Antik i Stockholm. Foto: Pär Sandin, SR Sjuhärad
Borås

Antikmässan får bra betyg

Närmare 70 utställare trängdes på Åhaga i Borås när årets Antikmässa gick in på sin andra dag i dag.
Här fanns allt från den dyrbara Mingvasen för en miljon till vykort som kunde fås för någon krona. Årets mässa fick goda vitsord både från utställare och besökare. Åke Stjärnlöv ställer ut för Bacchus Antik.

– Det är en riktig bra mässa, en av de bästa.


Olle Kihlberg
är med och arrangerar mässan. Här berättar han vad han tycker om årets mässa, vad han själv samlar på och trenderna bland samlarna.
'

Alla besökarna hade sina egna saker de letade efter. Svenskt porslin och glas verkar vara något som är populärt. Berit Rehn från Husqvarna var där.

– Det är inte första gången jag är här. Jag har varit här en lång följd av år och jag tycker det är en mässa som håller hög klass, säger Berit som samlar svenskt glas och porslin.

Bo Knutsson som hade sin antikverksamhet utställd alldeles vid det stora loket som står vid entren, var också granne med mässans dyraste pjäs en stor vas från Mingperioden på 1500-talet och den perioden är nästan exakt samtida med Gustav Vasa tid som kung i Sverige, Ming, Jiajing perioden dateras till 1522 - 1566.
Vasen har ägts av Raoul Wallenberg och var med på en utställning 1964. Vad som hände med vasen efter utställningen är oklart men den dök dock upp några år senare och nu är den i Borås.

Han berättar också om  en annan kinesisk dyrgrip som fanns på mässan; Linnés eget porslin med bild av den lilla blomman Linnea avbildat på porslinet.

Per Åke Ström besökte mässan och han samlade på öletiketter. Han tyckte det var en bra mässa.
Berit Rehn kom från Husqvarna och kikade efter svenskt glas och porslin. Hon hittade också lite ytterligare glas som hon köpte för att lägga till sin redan stora samling i Husqvarna.

Åke Stjärnlöv Bacchus Antik i Stockholm.

Pär Sandin
033 - 17 75 61
par.sandin@sr.se


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".