Vintertid igen: klockan 3 backas klockan till 2. Foto: Tor Richardsen/Scanpix.

Inatt blir det vintertid igen

Inatt, mellan lördag och söndag, tar tiden ett kliv bakåt när det är dags att ställa tillbaka klockan en timme till vintertid. Annat var det för 30 år sedan...

Klockan 3 inatt ställs klockan tillbaka en timme till klockan 2: det är dags för vintertid igen.

Att ställa om klockan har med åren blivit lika mycket rutin som att plocka fram vantarna, men det har inte allid varit så.

Våren 1979 lade dåvarande regeringen, med statsminister Ola Ullsten (FP), fram propositionen om införande sommartid.
Huvudargumentet var att Sverige borde vara synkroniserat med sina närmaste grannländer och övriga Europa - 1979 hade 15 länder sommartid, och fler var på gång.

Men förslaget väckte knappast något jubel. Av de 67 myndigheter och organisationer som tyckte till var det 26 som tydligt sade ja.
Dit hörde till exempel SJ som konstaterade att tågen över gränserna annars skulle komma "i otakt", enligt remissammanställningen.

En nästan lika stor grupp sade sig kunna acceptera sommartid - även om det vissa fall skulle innebära smärre olägenheter.

Mediebranschen, bland annat Tidningarnas Telegrambyrå, påpekade att sommartiden i viss mån skulle "rubba bevakningen av sena kvällsnyheter från västra halvklotet".

Landsorganisationen (LO) såg inga fördelar alls med sommartid. Trivselargumentet för sommartid, det vill säga ökad fritid i dagsljus, bet inte. Arbetstagare med dagarbetstid får redan nu!anses ha tillfredsställande lång fritid under den ljusare delen av dygnet", ansåg LO.

Sommartid infördes ändå i Sverige år 1980, och sedan dess har vi alltså två tider att hålla reda på.

Vintertiden däremot är inget nytt påfund, och är vår egentliga normaltid sedan år 1870.

Anna Lena Wallström/TT

Fakta Vintertid

Klockan 03.00 vrids klockan tillbaka till 02.00.
Sommartiden är sedan 1996 sju månader lång.
I hela EU gäller att den börjar sista söndagen i mars och slutar sista söndagen i oktober.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".