Gunhild Unger Snygg, vård och omsorgschef i Svenljunga kommun. Foto: Sofia Boo
Svenljunga/Sjuhärad

Svenljunga sämst på LSS-stöd

Svenljunga kommun har inte en enda individuell plan för personer med funktions-nedsättning som ska få hjälp enligt LSS. Många kommuner brister i att informera om att alla har rätt att få en vård som är anpassad för individen.

Rapporten, som tagits fram av länsstyrelserna i Sverige, visar att Svenljunga är sämst i Sjuhärad. Gunhild Unger Snygg, som är vård- och omsorgschef i Svenljunga, kommenterar läget så här:

– Vi vet att det är ett område som vi behöver förbättra, vi har lite grann att ta tag i.

En rättighet
Individuell plan är en rättighet som alla som har insats enligt LSS har. Den utgår från individens behov och finns till för att samordna alla insatser som ges för att inte riskera att någon faller mellan stolarna. Lisbeth Caap är ordförande för Riksförbundet för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning i Mark och hennes dotter är en av få som har en individuell plan. Hon säger att hennes dotter riskerat att bli utan viktiga insatser utan en individuell plan.

– Konsekvensen kan bli att man inte ser alla möjligheter som finns i LSS, att man istället blir utan en insats som kanske hade varit nyttig för en. Man kan knäcka sig själv om man ska göra allt själv, säger Lisbeth Caap.

Få utnyttjar möjligheten
Men det är alltså få som utnyttjar sin rätt. I Sjuhärad ligger samtliga kommuner under 8% som utnyttjar rätten till individuell plan.

Men även om det är den enskildes ansvar att begära planen så lägger länsstyrelsen ett stort ansvar på kommunen att också informera om vikten av planen, något som brister. Dessutom tycker man att handläggarna måste ges mer tid att arbeta med planen och att tydliga mål sätts upp och vård. Omsorgschefen Gunhild Unger Snygg tycker att 25 procent med en individuell plan är att sträva efter i kommunen.

Sofia Boo
sofia.boo@sr.se

Andel person med individuell plan

  • Borås 2 procent
  • Svenljunga 0 procent
  • Vårgårda 6 procent
  • Tranemo 4 procent
  • Ulricehamn 7 procent
  • Bollebygd 3 procent
  • Mark 3 procent
  • Herrljunga 2 procent

Siffrorna är baserade på antal personer med insats enligt LSS 2008.
Källa: Länsstyrelsen och Socialstyrelsen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".