Bild från olyckan i onsdags. Räddningspersonal misstänks ha stulit ur lastbilssläpet. Foto: Danor Terlevic.
Ulricehamn

Brandmän misstänks för köttstöld

Uppdaterad 09:50
Brandmän vid räddningtjänsten i Ulricehamn misstänks ha tagit flera backar kött från en lastbil som välte på riksväg 40 i förra veckan. Händelsen är polisanmäld.

Det var i förra veckan som lastbilen, som transporterade kött, välte på riksväg 40 öster om Ulricehamn. Brandmän från räddningstjänsten i Ulricehamn kallades till platsen för att hjälpa till. Men brandmännen hjälpte inte bara till - de plockade med sig kött från den välta lastbilen. Vittnen såg hur brandmännen tog mellan 10 och 15 backar kött och lastade in i sin brandbil.  

Räddningstjänstens chef i Södra Älvsborg, Kjell Wahlbeck, ser mycket allvarligt på det inträffade.

– Det är fullkomligt oacceptabelt. Vi har inga, vare sig rättigheter eller möjligheter, att ta varor för egen del. Det här ägs av någon annan. Vi håller på med en egen utredning och har även polisanmält det hela. 

Är det vanligt att räddningstjänstens personal förser sig så här?

– Nej, jag har jobbat i räddningstjänsten i 40 år och har bara hört talas om det här en gång tidigare, säger Kjell Wahlbeck.

Sammanlagt handlar det om sju personer anställda vid räddningstjänsten i Ulricehamn. Kjell Wahlbeck menar dock att det kan finnas förmildrande omständigheter: brandmännen ska ha fått veta att köttet skulle till tippen eftersom det var förstört i olyckan.

– Men man får ändå inte göra så här, säger Kjell Wahlbeck.

Jenny Hellström
jenny.hellstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".