Västra Götaland

Miljonskadestånd utan bevis

Länsstyrelsen i Västra Götaland betalar årligen ut närmare en miljon kronor i viltskadeersättning till djurägare, trots att man i många fall är osäkra på att det verkligen är rovdjur som varit framme. Genom att hellre fria än fälla hoppas man öka acceptansen för rovdjuren.

Förra året betalade länsstyrelsen i Västra Götaland ut rekordmycket pengar, 875 000 kronor, i så kallad viltskadeersättning. Det är ekonomisk ersättning till djurägare som fått sin djur dödade av ett rovdjur.

Men trots att det i många fall är osäkert om det verkligen var ett rovdjur som låg bakom angreppet betalar länsstyrelsen ändå ut ersättningen.

Radio Sjuhärad har gått i genom samtliga fall där pengar betalades ut 2008. I så många som en fjärdedel av fallen fanns stor osäkerhet om det verkligen var ett rovdjur som dödade djuret. I 12 av 41 fall var besiktningsmannen bara säker till 50 eller 60 procent på att det var ett rovdjur.

Enligt viltvårdshandläggaren Lisbeth Johansson, som hanterar de här frågorna på länsstyrelsen, har man en praxis i Västra Götaland att det räcker att besiktningsmannen är säker till 50 procent. En så pass låg gräns förklarar hon med att länsstyrelsen vill hjälpa till att öka acceptansen för rovdjur:

– Många hund- och fårägare vill inte accepetera att det finns rovdjur, och när man får sina djur angripna kan man bli väldigt upprörd. Men om man i alla fall vet att man kan få ersättning och inte behöver stå för det själv.

Men 50 procent innebär att det lika gärna kan vara något annat som rivit djuret?

– Ja, men vi tycker ändå att man ska ersätta i första hand. Det kanske leder till att man har lite lättare att acceptera att de här rovdjuren finns, säger Lisbeth Johansson.

Jenny Hellström
jenny.hellstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".