1 av 2
Pierre Ljung, ridlärare på Svenljunga ridklubb.
2 av 2
Taggtråd. Foto: Scanpix.
Sverige/Svenljunga

Taggtråden förbjuds för hästar

Från och med årsskiftet blir det förbjudet att ha hästar bakom alla former av taggtrådsstängsel. Förbudet gäller enbart för hästhagar, och det är inte säkert att olyckorna upphör för det.

Från och med första januari 2010 är det förbjudet att använda taggtråd till att stänga in hästar i Sverige.

Redan 2007 skärpte Jordbruksverket skyddet då det blev förbjudet att sätta upp nya taggtrådar kring hästhagar, men från och med första januari 2010 införs ett totalförbud av taggtråd i hagarna. Dock gäller bara förbudet gäller för hästar.

– Det är för att hästar är mer flyktbenägna än exempelvis nötdjur som man fortfarande får ha bakom taggtråd, säger David Slottner på Jordbruksverket.

Pierre Ljung är ridlärare på Svenljunga ridklubb. Han tycker visserligen att det är bra att hagar med taggtråd förbjuds, men efterlyser fler regler för hur hästar ska inhägnas

– Det kan ju ske olyckor med hästarna även när man har el- eller trästaket. Bara för att man förbjuder taggtråden kommer inte olyckorna att försvinna, säger Pierre Ljung som påpekar att det lika väl kan inträffa olyckor med elrep.

– Det beror på okunskap och tidsbrist hos hästägarna. Man kanske inte har kunskap om hur en bra hage ska vara. Hästen kan få fula brännskador om den fastnar i ett elrep som man inte fäst ordentligt, säger Pierre Ljung.

Charlotte Brunmark
charlotte.brunmark@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".