Foto: Mina Benaissa.
Mark

Rasismen trampas ner i Mark(en)

I Mark har politiska och ideologiska olikheter lagts åt sidan för ett samarbete mot rasism. Årsdagarna av kristallnatten har nu blivit nätverket "Markbor mot rasism".

Natten mellan den 9:e och 10:e november år 1938 utspelade sig det som i historieböckerna kallas för kristallnatten. Hundratals judar dödades runt om i Tyskland, och tusentals människor skickades till koncentrationsläger.

Vart år hedras minnet av kristallnattens offer, och så även i Marks kommun. Där anordnade vänstern tidigare demonstrationer den dagen, men nu har Mark tagit steget längre och bildat nätverket "Markbor mot rasism".

Förutom alla politiska partier består nätverket av en handfull organisationer. Alla politiska och ideologiska olikheter har lagts åt sidan, och tanken är att samarbeta mot främlingsfientlighet och för mångkultur.

Markbygdspartiet saknas dock på dagens presskonferens om nätverket. Enligt partiledare Henry Sandalh hade man inte fått någon inbjudan.

Den 7 november ska "Markbor mot rasism" mötas på torget i Kinna för att manifestera mot främlingsfientlighet och för mångkultur.

Mina Benaissa
min.benaissa@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".