Brottsoffer kämpar för sina pengar

Två och ett halvt år efter att hon blev misshandlad har 20-åriga Sofia ännu inte sett röken av det utdömda skadeståndet. Unga människor som utsatts för brott hindras att gå vidare med sina liv på grund av lång väntan på skadestånd.

– Jag trodde att det skulle flyta på automatiskt efter rättegången och att de hade tagit beslutet att jag skulle få pengar, men så var det inte.

Det var sommaren 2007 som en gammal pojkvän till Sofia konfronterade henne efter jobbet och misshandlar henne med slag och strypgrepp.

Efter ett och halvt år blev det rättegång och han dömdes att betala 5500 kronor + ränta, men pengarna betalades inte och Sofia fick själv börja kontakta kronofogden och egna försäkringsbolaget för att försöka få den ersättning hon hade rätt till.

– Det är väldigt konstigt ändå. Och det har varit väldigt jobbigt eftersom jag redan har varit med om väldigt mycket och att jag sen behöver engagera mig så  mycket för att få pengarna. Eftersom det ändå är beslutat att jag ska få pengarna så borde det komma direkt. 

Mindre skadestånd
Till slut fick Sofia pengar från sitt försäkringsbolag, men efter självrisken hade dragits så blev det mindre än skadeståndet skulle varit.

Och Sofia är inte ensam om att få kämpa för pengar hon har rätt till, det säger Anna-Karin Ljungblom på Stödcentrum för unga brottsoffer i Borås som ofta möter brottsoffer som får vänta månader på pengar och som fått kämpa för att få dem.

– Ja man önskar ju att det skulle bli mycket smidigare så de kan gå vidare. Tyvärr är det ju inte så idag och det kan bli en lång process efteråt.

Och Sofia tycker att det har varit svårt att släppa händelsen på grund av allt strul med skadeståndet.

– Det är jätte jobbigt att hela tiden behöva tänka och då tänker man hela tiden tillbaka på den dagen då misshandeln var. Man vill ha sin revansch och att det avslutas.


Sofia Boo
sofia.boo@sr.se

Fakta skadestånd

Det är den dömde som ska kontakta brottsoffret för att göra upp betalning. Sker inte detta och inga pengar betalas ut kan målsäganden vända sig till kronofogden för att få hjälp att driva in skulden.
Finns inga pengar att driva in så får målsäganden vända sig till sitt försäkringsbolag och göra en skadeanmälan. Här kan man vanligen få ersättning via sin hemförsäkring eller olycksfallsförsäkring.
I sista hand kan man vända sig till brottsoffermyndigheten för att få hjälp med ersättning.

Källa: Sveriges Domstolar www.domstol.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".