1 av 2
Foto: Henrik Montgomery.
2 av 2
Tidigare publiceringar

Utredning kan hjälpa brottsoffer

Trots att brottsoffer tilldömts skadestånd i domstol får de ofta vänta länge på pengarna. En utredning som regeringen tillsatt kan nu komma att underlätta för offren.

Många gånger får brottsoffret själv kämpa för att få de pengar som man har rätt till när man fått ett skadestånd utdömt.

Anledningen är att när väl domen avkunnats lämnar parterna juridikens korridorer och får själva göra upp om hur betalningen ska gå till - något som både gärningsmännen och offret kan tycka är jobbigt.

Om inte pengar betalas ut så är det sedan upp till brotsoffret att driva saken vidare till kronofogden och försäkringsbolag för att kunna få några pengar.

– För en del brottsoffer blir det ytterligare en kränkning att man måste fortsätta att driva frågan, att man inte kan lämna allt efter rättegången, säger Anna-Karin Ljungblom på stödcentrum för unga brottsoffer i Borås.

Frågan om hur skadeståndet ska betala är dock ett problem i hela Sverige. Just nu pågår en utredning på uppdrag av regeringen som ska försöka få fram enklare rutiner för betalning av skadestånd - en utredning som ska vara klar i januari nästa år.

Ett problem som tas upp i direktiven för utredningen är att gärningsmännen ofta inte förstår att de aktivt måste kontakta offret för att göra upp betalning.

– De säger att "vi har väntat på ett inbetalningskort, men det har inte kommit något". Då kan det vara så att den dömde istället hamnar hos kronofogden och det är ett jätteproblem, säger Veronica Wannberg som arbetar med unga gärningsmän som dömts till medling och ungdomstjänst i borås

Sofia Boo
sofia.boo@sr.seGrunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".