1 av 2
Äldreboendena är för dåligt brandskyddade. Foto: Mike Meadows/Scanpix.
2 av 2
Brandingenjör Joel Jacobsson.

Dåligt brandskydd för äldre

Äldreboenden utan vare sig larm, brandvarnare eller sprinklers. Nu vill räddningstjänsten att politikerna tar tag i den dåliga brandsäkerheten på svenska äldreboenden.

Nyligen presenterade SVT:s Uppdrag Granskning en granskning där de kartlagt brandsäkerheten på de på svenska äldreboendena. 

Resultatet var nedslående. I var tredje svensk kommun finns äldreboenden som inte har direktlarm till SOS. Inte en enda kommun har sprinkler i samtliga boenden, och på vissa boenden saknas till och med brandvarnare.

Bilden av bristande brandsäkerhet är något som brandingenjören Joel Jacobsson i Borås också möter när han är ute på äldreboenden i Sjuhärad. Han menar att det handlar om pengar, och att det skulle till en rejäl brand för att politikerna skulle förstå

– Hade det brunnit en gång i veckan i varje byggnad hade alla varit mycket mer observanta på brandskyddet. Det tror jag är den stora anledningen till att frågan inte uppmärksammas mer.

Det finns inga sprinklersystem, utrymningsvägarna är olämpliga och brandutbildningen hos personalen är dålig på grund av hög personalomsättning.

– Det är inte alltid de (anställda) har sett sitt ansvar i det här. De ska faktiskt se till att de här människorna kommer ut om det brinner, de är inte i stånd att fixa det här själva, säger brandingenjören Joel Jacobsson.

Han vill nu att vård- och omsorgscheferna tar sitt ansvar, och ser över brandskyddet på äldreboendena. Dessutom menar han att politikerna fattar beslut om att byggnader ska användas som äldreboenden - trots att de inte är byggda för det ur brandsynpunkt.

– Jag skulle önska att cheferna skulle titta mer på den här frågan, engagera sig mer och ha en mer utarbetad strategi, avslutar Joel Jacobsson.

Charlotte Brunmark
charlotte.brunmark@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".