Naturläkaren

Skulle bota Parkinson med mjöl

Igår tisdag kom åtalet mot en naturläkare från Borås som misstänks ha lurat svårt sjuka människor med tveksamma behandlingar. Nu träder ytterligare en person fram och berättar om naturläkarens märkliga metoder.

Tisdagens åtal mot naturläkaren från Borås handlar som ammanlagt 14 personer. 

Exempelvis har de fått basilika mot cancer, fått sina underliv penslade med örter för att få bukt på vaginala problem eller uppmanats att lukta på en vän för att driva ut onda andrar.

Nu träder ytterligare en person fram och berättar om naturläkarens märkliga metoder.

Kvinnan lider av den obotliga neurologisk sjukdomen Parkinson, men läste "en mycket proffsig annons i tidningen". Tidigare i år tog kvinnan så kontakt med naturläkaren som lovade att hon skulle bli frisk.

– Det var inga problem. Om tre månader skulle jag vara "very strong" om jag följde hans instruktioner, säger kvinnan.

Behandling som föreslogs var tre månader lång med regelbundna besök - från en till tre gånger i veckan där varje besök skulle kosta 600 kronor.

Strax efter första mötet gjorde han ett hembesök hos den Parkinsonsjuka kvinnan. Naturläkaren kom snabbt fram till vad som orsakade hennes allvarliga och obotliga nervsjukdom

– "Har ni katt?" frågade han. "Ja, där är orsaken. Katten ska försvinna omedelbart - det är grunden till att ni är sjuka. Hund kan man ha, men inte katt", berättar kvinnan och påpekar att man bara haft katten i ett år.

Hembesöket resulterade i att naturläkaren tog fram medicinerna som skulle vara lämpliga för henne. Med frakt från Indien kostade tre månaders förbrukning 60 000 kronor, och det skulle göra henne jättestark. Bland annat bestod medicinen av olika typer av mjöl.

Vänligt nog ska mannen även ha erbjudit sig att skjutsa kvinnan till banken för att föra över pengarna.

Kvinnan betalade, men blev misstänksam av att frakten kostade 20 000 kronor. Hon gick till polisen.

Naturläkare själv nekar till alla anklagelser, så även i detta fallet.

Mina Benaissa
mina.benaissa@sr.seGrunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".