Borås

Jobben hotas vid privatisering

Nu står det klart att privatiseringen av så kallade LSS-boenden i Borås nästa år gör att kommunen tvingas säga upp personal. Uppsägningarna kan även drabba anställda inom socialförvaltningen som inte jobbar med just handikappboenden.

Nästa år ska boendena för personer med olika typer av funktionsnedsättning, så kallade LSS-boenden, privatiseras i Borås. 134 anställda berörs när företaget Attendo tar över två boenden, och företaget Carema 13. Men alla anställda vill inte följa med till de privata företagen. 40 personer vill stanna som anställda hos Borås stad.

Uppsägningar väntar
Eftersom kommunens verksamhet minskar när de privata tar över finns inte jobb till alla, säger Lena Brännmar som är chef för handikappomsorgen. Kommunen måste därför säga upp - i praktiken innebär det att anställda inom socialförvaltningen som inte jobbar med LSS kan förlora sina jobb.

- Det kan bli någon helt annan beroende på anställningstid. Det är de med kortast anställlningstid som drabbas först, säger hon.

-Är man anställd på socialkontoret som habiliteringspersonal eller med den kompetensen så kan man bli involverad, säger Lena Brännmar.

Jenny Hellström
jenny.hellström@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista