Borås

Frän kritik från Skolinspektionen

Styrningen av undervisningen i Borås skolor får ny frän kritik från Skolinspektionen. Den här gången kritiseras undervisningen av funktionshindrade elever på Bodaskolan och Sjömarkenskolan.

Kritiken gäller elever med syn-, eller hörselnedsättningar eller med rörelsehinder på två skolor, Bodaskolan och Sjömarkenskolan.

Skolinspektionen skriver att det är svårt att få en bild av hur mycket resurser kommunen avsätter och det finns inga utvärderingar som visar om det ger resultat. Snarare visar kommunens kvalitetsredovisningar att resultaten sjunker.

Skarp kritik
Skolinspektionen tycker att allt för mycket tid läggs på att hålla ordning och lösa konflikter och man har reagerat på uppmaningar till rörelsehindrade elever att exempelvis göra sina läxor och gå och lägga sig i tid. Däremot inget om hur man ska nå sina studiemål. Alltså mer om vad eleven ska göra än vad skolan skolan kan hjälpa till med.

Skolinspektionen skriver  i sin kritik att det är svårt att få samlad bild, utvärdering är dålig , det finns en omedvetenhet om effekterna av undervisningen, resultaten sjunker och det råder osäkerhet vid betydsättningen.

- Det är en hård kritik i de här delarna, säger Bo Jersenius, undervisningsråd på Skolinspektionen. - Det är det här kommunen måste ta till sej och se till att man får en bättre bild av vad man kan göra för de här eleverna.

Dålig styrning
Bodaskolan kritiseras också för att det saknas riktlinjer för vilka elever som ska antas.

Boråseleverna har tidigare haft dåliga skolresultat och för något år sedan kritiserade Skolinspektionen kommunen för att kommundelarna inte klarade av att styra sina skolor.

Enligt Skolinspektionen och Bo Jersenius orsakas den här nya kritiken också på dålig styrning.

- Man behöver se över sina rutiner, säger Bo Jersenius.

Bo Thorin
bo.thorin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista