Mark

Julgran sågas när pengarna tryter

I åtta orter i Marks kommun försvinner julgranen i år, och bara Kinna och Skene får en gran genom kommunens försorg. Granarna står och faller med vilken förvaltning som bestämmer.

I Horred var det många som var förvånade och ledsna över att det inte blir någon gran i år. Förutom Horred, så blir också följande orter utan gran: Björketorp, Torestorp, Öxabäck, Fritsla, Hyssna, Sätila och Örby.

Många markbor som Radio Sjuhärad talat med är kritiska till att kommunen gör skillnad mellan orterna.

Vissa har råd
Men kommunen gör även skillnad på sig själv. Olika förvaltningar prioriterar julen olika, och när det gäller alla småorter är det teknik- och serviceförvaltningen i Mark som sätter stopp.

På utbildningsförvaltningen är man inne på en helt annan linje och här går man in och betalar en gran som står vid gymnasiet.

Förvaltningen har haft ett mycket tufft år med hårda besparingar, bland annat har stora delar av kulturskolan bantats bort. Ändå anser man att julgranen bör räddas kvar.

Förvaltningschefen Anders Ekström motiverar det hela med att man trots allt inte lever i Polen 1939, utan i Sverige 2009.

– Det är inte så gott om pengar nu, men vi har bestämt oss att vi ska ha en julgran i år, säger Anders Ekström. 

Vad kostar då en gran för kommunen? 
Varje julgran kostar 16 000 kronor, och genom de sågade julgranarna sparar Mark totalt 128 000 kronor.

Pär Sandin
par.sandin@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista