1 av 3
Jessica Steje med dottern Linnea
2 av 3
Linnea gillar att spexa
3 av 3
Dr Brian Skotko Foto: Justin Ide

Fler aborter med fosterdiagnostik

Allt fler gravida kvinnor erbjuds fosterdiagnostik  i Sverige vilket  har lett till att fler foster med Downs syndrom aborteras. Jessica Steje i Borås har dottern Linnea 3 år som har Downs syndrom och hon känner oro inför utvecklingen.

– Jag blir väldigt ledsen, men inte överraskad. Det var ju väntat att det skulle bli så här att fler gör abort om de får veta att de väntar ett barn med Downs Syndrom och det är sorgligt.

Linnea är ett av ungefär 120 barn som varje år föds med Downs syndrom i Sverige.  Men trots att kvinnor som föder barn blir allt äldre och att det medför att man ser fler graviditeter där fostret har Downs syndrom så har antalet barn som föds med Downs syndrom varit relativt konstant ända sen 70-talet.  Anledningen är att fler utnyttjar möjligheten till fosterdiagnostik vilket har lett till fler aborter av foster med Downs syndrom enligt Socialstyrelsen.

 – Jag har full respekt för föräldrarna, det är lanseringen som jag starkt ifrågasätter. Det blir sån hets mot just Downs syndrom för att det är lätt att upptäcka. Man undrar vad gränsen ska gå, vad blir nästa grupp som vi ska utrota från befolkningen, säger Jessica Steje som vill betona att hon inte är någon abortmotståndare.

Från och med årsskiftet erbjuds alla kvinnor över 35 år i Västra Götaland ett så kallat Kub-test. Ett prov som kan visa om risk för Downs syndrom finns. Om så är fallet erbjuds föräldrarna fostervattensprov. Diskussioner har funnits om att erbjuda alla kvinnor provet oavsett ålder, vilket görs i en del andra landsting i landet.

– Varför ska vi göra det  och vad är det för syfte med det? Det tycker jag man bör tänka igenom. Och vad har det för följder? Det är väldigt svårt att ta ställning och få tillräckligt med kunskap för man vet inte vad det är att ha ett barn med Downs syndrom innan man har det....och det är ingen katastrof, avslutar Jessica Steje.

Sjukvårdspersonal outbildad

Även i USA ser man att fler foster med Downs syndrom aborteras och där kommer man från årsskiftet erbjuda fosterdiagnostik till alla gravida kvinnor.

Men sjukvårdspersonalen är inte tillräckligt kunniga vilket kan leda till missuppfattningar om diagnosen och att föräldrar gör abort på fel grunder. Det menar docenten i genetik och expert på barn med Downs syndrom vid Childrens Hospital i Boston, Doktor Brian Skotko i en uppmärksammad forskningsartikel som han nyligen publicerat i American Journal of Medical Genetics.

– Om inte läkare är rätt utbildade och vet hur de ska lämna en diagnos om Downs syndrom så tror jag att vi kommer ha allt fler gravida kvinnor som tvingas ta ett beslut baserat på felaktig information.

I takt med att allt fler gravida kvinnor erbjuds att göra fosterdiagnostik så måste också läkare utbildas för att kunna ger rrätt information kring downs syndrom, annars kommer allt fler kvinnor att tvingas ta ett beslut baserat på felaktig information menar Brian Skotko i sin forskning som bygger på matieral från hela världen.

Bland annat visar en enkät bland amerikanska läkare att nästan en fjärdedel av läkarna svarade att de antingen berättade nästan enbart om negativa erfarenheter av Downs syndrom eller helt enkelt rådde blivande föräldrar till abort.

Dr Brian Skotko menar att hans forskning även är aktuell för Sverige och Jessica Steje tycker att bemötande i sjukvården måste bli bättre.

– En väninna till mig som också fick ett barn med Downs syndrom fick en broschyr från 70-talet då man fortfarande rekommenderade att man lämnade sitt barn på institution och den var väldigt avskräckande. Så det finns ju mycket att jobba på för att kunna underlätta för blivande föräldrar.

Dr Brian Skotko menar att läkare måste bli bättre på att ge uppdaterad information som vilka möjligheter personer med downs syndrom idag har i fråga om utbildning och arbete och dessutom vikten av att erbjuda kontakt med föräldrar som har egen erfarenhet av barn med Downs syndrom.

– Vad innebär det att uppfostra ett barn med Downs syndrom, vad betyder det för min familj och kommer mitt barn kunna växa upp och få en bra utbildning? Det är frågor som föräldrar bäst kan svara på och inte vi läkare, menar Brian Skotko.


Sofia Boo
033-177569
sofia.boo@sr.se

Fakta Kub

Kub står för kombinerat ultraljud med biokemiskt test. Då använder man resultatet från det så kallade Nupp-testet och från ett blodprov för att beräkna risken för kromosomavvikelser. Om det fortfarande tyder på ökad risk erbjuds man ett fostervatten- eller moderkaksprov.

Nupp och Kub erbjuds till kvinnor över 35 år, eller om man har syskon eller en nära släkting som har kromosomavvikelse. Undersökningarna kan också vara ett alternativ för den som känner osäkerhet inför fostervattenprov.

Källa: Västra Götalandsregionen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista