Vårgårda

Autoliv räds inte teknikstöld

Om kinesiska Geely köper Volvo finns risk att svensk forskning och ny teknik försvinner till Kina. Det varnade Lars Holmqvist, vd för den europeiska underleverantörsorganisationen Clepa i dag. Men Autoliv, med Volvo som stor kund, tänker inte sluta med sina leveranser.

Volvo är en stor kund till bilsäkerhetsföretaget Autoliv i Vårgårda. Men trots dagens varning tror forskningschefen Jan Olsson att leveranserna kommer att fortsätta.

-Vi känner ingen tveksamhet till det utan vi kommer att fortsätta att vara en lojal leverantör mot Volvo så länge de är intresserade av att köpa hos oss.

Försiktigthet krävs

Men Jan Olsson medger att det finns inns anledning att vara försiktig.

- Vi har ju exempel där man varit i närheten av att göra intrång, där man har kopierat en lösning där våra patent har gått ut. Men vi har inte sett att de gjort intrång på existerande patent.

Han säger också att det är lite speciellt med Kina eftersom de nyligen accepterat de regler som gäller när det handlar om patent.

-Vi har inte sett om de slagit igenom. Det är ju ett jättestort land med många tänkbara leverantörer som skulle kunna gå in och göra kopior på våra produkter, säger han och poängterar:

- Det gäller att ha ordentligt skydd på produkter som kommer att hamna i Kina.

Jenny Hellström
jenny.hellstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista