borås

Anställda får gå från lasarettet

200 personer måste sluta på Södra Älvsborgs sjukhus nästa år för att budgeten ska gå ihop. Och nu kan det bli aktuellt att låta sjukvårdspersonal sluta med avtalspension vid 61 års ålder.

Sjukhusstyrelsens har tagit en verksamhetsplan och budget för nästa år. Men den är inte realistisk, enligt moderaten Berndt Andersson, som reserverat sig mot beslutet.

– Det är visserligen en nollbudget, men den förutsätter att personalstyrkan minskar med 200 personer. Eftersom det förmodligen inte går blir det ett underskott på ciska 50 miljoner.

Kräver en konsekvensanalys
Därför har oppositionen reserverat sig mot budget och verksamhetsförslag, och kräver en konsekvensanalys.

Egentligen skulle sjukhusets personal minska med 100 personer per år under en treårsperiod i takt med att antalet vårdplatser sjunker. Men eftersom man enligt direktiven uppifrån inte får säga upp personal - måste det ske genom naturlig avgång. Och det har inte gått under den rådande lågkonjukturen. I en lågkonjunktur är den normala personalomsättningen lägre än annars.

Kan få sluta efter 61 år
Men nu har en en ny möjlighet dykt upp. Och det är att låta anställda som fyllt 61 år få gå med avtalspension - något som därmed skulle kunna reduceras personlstyrkan med 200 personer nästa år.

– Den möjligheten har nu öppnats, säger Berndt Andersson. Och då faller kostnaden på regionen och drabbar inte sjukhusets budget.

Eftersom antalet vårdplatser har minskat, men personal inte slutat i samma omfattning, finns det nu för många anställda på SÄS.

– I förhållande till budget är det så, säger Berndt Andersson.

Jan-Åke Thorell
jan-ake.thorell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista