borås

Änka får rätt om gravsten

Kyrkan får backa om hur en gravsten på St Sigfrids kyrkogård i Borås ska se ut sedan länsrätten gett en änka rätt. Kvinnan vll ha en blankpolerad gravsten, men det har kyrkan sagt nej till av kulturshistoriska skäl.

Länsrätten i Vänersborg ger nu en änka rätt att följa sin makes sista önskan, om en blankpolerad gravsten - något som kyrkan tidigare sagt nej till. Och tvisten är inte den första, under årens lopp har kyrkan i Borås haft flera tvister där personer velat ha en särskild gravsten till sina anhöriga men fått nej eftersom gravstenen skiljer sig från kyrkans normer.

Det gäller framför allt Borås största kyrkogård, St Sigfrids. Kyrkogården anlades på 40-talet, enligt funktionalismens regler och är kulturminnesmärkt. Och det är av den anledningen kyrkan haft strikta anvisningar på gravstenarnas utseende, de ska vara enhetliga både till form, ytbehandling och storlek.

Men efter beslutet i länsrätten hamnar saken i ett annat läge. Och Jan-Olof Hägmark, som ansvarar för kyrkogårdarna i Borås, tycker att beslutet gör att kyrkan hamnar i kläm mellan två lagar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista