vårgårda

Testbana minskar olycksrisken

Framtidens bilar kommer att kunna förutse olyckor och förhindra att de inträffar, det menar Stig-Håkan Nilsson som har byggt bilsäkerhetsföretaget Autolivs nya testbana i Vårgårda.

Carson city kallas Autolivs nya testbana i Vårgårda. Den är uppbyggd som en mindre stad med huvudled, hus, trottoarer och tvärgator. Allt för att simulera olyckor med fotgängare och andra bilar på ett så verklighetstroget sätt som möjligt.

– Det unika är att vi har en väldigt verklighetsanpasdsad korsning där man kan återskapa trafiksituationer som finns i verkligheten utan att utsätta förarana för risk, säger Stig-Håkan Nilsson på Autoliv som har byggt Carson city.

Desto mer riskabelt är det för provdockorna, som går under benämningen Urban 1, Urban 2 och så vidare. De första Urban har redan skrotats efter att ha blivit påkörda ett antal gånger.

Den här tekniken, med sensorer som läser av situationen, finns redan i vissa bilar. Syftet i Vårgårda är att förfina den ytterligare och få fram säkerhetssystem som räddar oss från att krocka, eller i alla fall minskar skadorna. Helt olycksfri kommer dock trafiken aldrig att bli:

– Men det kommer att bli färre krockar, säger Stig-Håkan Nilsson.

Jenny Hellström
jenny.hellstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista