Svenljunga/Dalsjöfors

"Den var fruktansvärt stor" - Nya vargvittnen i Sjuhärad

Minst en varg uppehåller sig just nu i Sjuhäradsbygden. Jägaren Morgan Severinsson fick syn på den i torsdags morse utanför Svenljunga, och igår eftermiddag Ann-Mari Hermansson i Drared, söder om Dalsjöfors ett djur som hon är övertygad om var en varg.

För två veckor sedan revs ett får i Gällstad. Det var innan torsdagens observation vid Svenljunga det senaste säkerställda vargspåret i Sjuhärad, säger Länsstyrelsens rovdjursspårare Tommy Berglund till Radio Sjuhärad.

Så sent på lördag eftermiddag mötte Ann-Mari Hermansson ett stort djur som passerade Gällstadvägen i Drared, söder om Dalsjöfors.

– En varg, tänkte jag. Inte nu igen!

Ann-Marie Hermansson såg en varg för två år sedan, på julaftonen vid Torsbo, söder om Gällstad.

Den här gången fick hon en närmare glimt. Från bara tre meters håll kunde hon konstatera att den var stor, grå, svart och ljus, liksom den varg som Morgan Severinsson såg vid Svenljunga i torsdags.

Den hade inte Ann-Mari Hermansson hört talas om och tyckte först att hennes iakttagelse var osannolik. Men hon såg djuret på nära håll, när det på väg norrut, åt Dalsjöfors- eller Äsperedshållet, passerade Gällstadvägen, kröp under ett stängsel och försvann över gärdet.

Det finns får och kreatur runt om i trakten. Men sedan en tacka revs i Fotskäl i Mark den 19 oktober har ingen tamboskap rapporterats riven i Sjuhärad.

Men att det var en varg hon såg tvekade inte Ann-Marie Hermansson på. Klockan var kvart över fyra och det var fortfarande ljust.

– Jag såg honom i vitögat. Jag är bombsäker på att det var en varg.

– Vi ville titta närmare på honom och vände bilen och åkte tillbaka. Men då var han försvunnen.

BoThorin
bo.thorin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista