svenljunga

Litet stöd hjälper inte många

Den statliga hyresgarantin skulle hjälpa personer som har svårt att få egna hyreskontrakt. Men hittills är satsningen en flopp, bara 19 av landets 290 kommuner har nappat på garantin - och av de som har gjort det är det få som tycker att det hjälpt.

Den 1 juli 2007 infördes en statlig så kallad hyresgaranti.

– Syftet var att hjälpa personer som har svårt att få egna hyreskontrakt, till exempel ungdomar, arbetslösa eller personer som är föräldralediga, säger Ann-Christin Björklin som chef för individ- och familjeomsorgen i Svenljunga.

Enda i Sjuhärad
Hon arbetar med just den målgrupp som hyresgarantin var ämnad att hjälpa. Men det blev inte så mycket med satsningen. Svenljunga är en av endast 19 kommuner i landet, och enda kommun i Sjuhärad, som nappat på statens erbjudande.

Hittills har Ann-Christin Björklin bara kunnat hjälpa tre personer. Att det inte har blivit fler är en kombination av att statens bidrag är för lågt, kommunen får en engångssumma på 5 000 kronor per person man hjälper, och att det krävs tillsvidarekontrakt med hyresvärden - något som just den här målgruppen har svårt att få.

Få känner till
Anna Dyberg-Ek på Statens Bostadskreditnämnd, som betalar ut stödet, tror att så få utnyttjar stödet på grund av att många kommuner inte känner till det.

Jenny Hellström
jenny.hellstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista