Flickor frias trots erkännande

Tre unga flickor i 17-års åldern från Borås frias från bedrägeri alternativt stöld trots att två av flickorna erkänt bedrägeri. Det är efter ett resonemang i den högre juridiska skolan som alla frias.

Enligt åklagaren var syftet med det hela att fingera en stöld och få ut försäkringspengar eller bli ersatta av sina föräldrar - värdet på prylarna var 10 000 kronor.

Flickorna ska ha lämnat sina kläder, väskor, mobiltelefoner, kameror och andra värdesaker i ett skåp på ett gym i Borås.

Nyckeln till skåpet lade de sedan på ett ställe så att en tredje kompis lätt kunde tömma skåpet.

Två av flickorna hade exakt samma version av vad som hänt, dvs att alla tre hade varit med om att planera och genomföra den fingerade stölden. En av flickorna, den som hade skåpet men lämnat ifrån sig nyckeln till sin kompis förnekar all inblandning i händelsen.

Enligt tingsrätten så är båda parters version lika trovärdig. Om den version som flickan som förnekar inblandning är riktig, så är det inte bedrägeri som är det de två flickorna erkänt. Det har inte tagit något för att lura något försäkringsbolag eftersom det är flickan som förnekar inblandning som gjort anmälan till försäkringsbolaget eller snarare hennes pappa, eftersom det är hans försäkringsbolag det gäller. De båda flickorna har således inte vilselett någon.

Då återstår det att pröva om det är stöld. För stöld krävs att man tagit något olovligt för att själv lägga beslag på det. Eftersom båda parter är lika trovärdigt är det lika sannolikt att de tagit sakerna, inte som stöld utan som en del i ett bedrägeri och då är det inte stöld.

Därför friar Borås Tingsrätt alla tre flickorna. En nämndeman villa fälla två av flickorna för stöld.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista