sport

Lagändring ger sämre fotboll

På onsdag ska riksdagen rösta om ny lag som innebär att idrottsklubbar måste betala arbetsgivaravgift för spelare de köper. Men det kommer sänka kvaliteten på Allsvenskan, menar Bosse Johansson, Elfsborgs ordförande och tillika ordförande för Svensk Elitfotboll.

Varje år värvas spelare från utländska klubbar till Allsvenskan med så kallade sign-on-bonusar. Spelaren får en summa pengar, på vilken skatten är 15 procent. Anders Svensson, Henrik Larsson och Tobias Hysén, är bara några exempel på spelare som värvats med sign-on-bonusar.

Men framöver kan de bli färre sådana affärer. På onsdag väntas riksdagen rösta igenom ett förslag som innebär att klubbarna måste betala arbetsgivaravgifter på 31 procent för de värvade spelarna.

Bosse Johansson, som är ordförande i Elfsborg och föreningen Svensk Elitfotboll, menar att ändringen innebär att det blir svårare för de Allsvenska klubbarna att konkurrera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista