sjuhärad

Miljoner sparas inom vården

Det blir kraftiga neddragningar inom primärvården under kommande år. Särskilt hårt drabbas Borås-Bollebygds primärvårdsområde.

Vårdvalet och den nya fördelningsmodellen gör att de offentliga vårdcentralerna i Sjuhärad förlorar cirka 60 miljoner kronor nästa år. Många verksamheter får känna av besparingarna, exempelvis barnmorske- och barnmedicinska mottagningar, det säger Kerstin von Sydow, primärvårdsdirektör i Sjuhärad.

Men det är inte allt. Det blir neddragningar på ytterligare 10 miljoner kronor för verksamheter som inte ingår i vårdcentralernas uppgifter, som till exempel 1,5 miljoner kronor mindre till rehabilitering och det innebär mindre tid för sjukgymnastik och arbetsterapi.

Sex - och samlevnadsmottagningen i Borås kommer att läggas ner helt och det blir också neddragningar inom vården i livets slutskede. Oron för vad som ska hända märks bland annat på Bodagatans hospice, där bland andra Inga Magnusson är mycket nöjd med den vård hon får:

– Det är jättebra och var en stor överraskning att det finns, säger Inga Magnusson.

Och nu är det oklart vad som händer när vården ska spara nästa år.

I neddragningarna ingår också en framgångsrik satsning under de senaste tre åren på sjuksköterskor på vårdcentralerna, speciellt inriktade på psykisk ohälsa - ett problem som bara ökar i samhället.

Under 2010 kommer primärvården att få ett så kallat "ägarstöd" från regionen för att det ska bli rimliga möjligheter att anpassa omställningen från vårdvalet - men besparingarna kommer att märkas.

– I övergångsskedet är det vissa verksamheter som hamnar emellan och vi hoppas att vi kan lösa upp det på ett bra sätt, säger Kerstin von Sydow.

Jan-Åke Thorell
jan-ake.thorell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista