BORÅS

Museet bjöd på middag för 20 000

I maj i år bjöd Borås Konstmuseum 32 gäster på en middag i konstnären Jim Dines ära. De inbjudna gästerna kom från närings- och kulturlivet i Borås, och konstmuséets chef Hasse Persson tycker att det är viktigt att de två världarna möts.

Middagen hölls i samband med vernissagen för Jim Dines utställning "Boy in the World" den 28:e maj i år. Förutom konstnären själv med sin fru Diana Michener, hade Hasse Persson bjudit in flera lokala profiler från näringslivet. Bland dem fanns Bengt och Berit Swegmark som driver konstmuséet Abecita Corsettfabrik, och Paul Frankenius, delägare i KappAhl.  

– Vissa av de inbjudna har vi lånat konstverk av, säger Hasse Persson. Jag vill att de ska känna att vi uppskattar deras gärning.

Världar som möts
Att konstvärlden och näringslivet kan ha stor nytta av varandra har blivit tydligt i Borås. Med dom senaste årens stora skulpturdonationer i färskt minne ser konstmuséets chef Hasse Persson det som sin uppgift att se till att dom två världarna möts.

– Det är ett ömsesidigt givande och tagande. Kulturvärlden har mycket att lära av näringslivet, och tvärtom, säger Hasse Persson. 

Middagen började vid sjutiden på kvällen och hölls på restaurang Färgeriet i det spektakulära designhuset vid Viskan i Borås. Menyn var komponerad av kocken på Färgeriet, som hade fått helt fria händer. Till förrätt åt sällskapet ankbröst, varmrätten var en halstad röding med dillslungad potatis och desserten en sockerkaka med hallon och nötter.

Långväga gäster
Notan gick på 700 kronor per person och konstmuséet bekostade 32 av dom 38 gästerna. 20 000 kronor gick sammanlagt till middagen.

Några av middagsgästerna hade rest långväga. Barbro Schultz och Charlotte Arias, som gjort en film om Jim Dine, bor till vardags i Paris och Helsingfors. Bland gästerna fanns dessutom ett par av Jim Dines privata vänner. Men Hasse Persson tycker inte att det är problematiskt att bjuda dem på trerättersmiddag.

– Jag vill att Jim Dine ska ha en positiv Boråsbild och då är det en liten gest att säga "givetvis ska dina vänner få komma".

Inga krav utifrån
Flera konstnärer var bjudna på middagen. Bland dem fanns en inte helst okänd svensk konstnär -Lasse Åberg. Han tror inte att en oetablerad konstnär har någon chans att bli inbjuden till en sådan här middag, utan påpekar att middagen var till för personer som hade bidragit till utställningen på ett eller annat sätt.

Hasse Persson är nöjd med middagen, även om han tycker att det är ett problem att muséet har små resurser för representation. Han påpekar också att det inte finns några krav utifrån på vem som ska få vara med på representationsmiddagar.

– Det är jag som kommunalt anställd chef för konstmuséet som bestämmer, säger Hasse Persson.

Agnes Henriksson
agnes.henriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista